Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 14:11 - Помощи за деца, раздавани на етнически принцип- дискриминация
Автор: 8qica Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1116 Коментари: 0 Гласове:
1



Господа народни избраници, МОЛБАТА НИ Е СЛЕДНАТА:

Ние сме група граждани, които искрено желаем да останем да живеем в България и да отгледаме децата си тук. Бихме искали те да растат в една по-красива страна, предлагаща нормални условия за живот и развитие.

Като хора с активно гражданско самосъзнание и обществена съвест, ние искаме да изразим своето възмущение от дискриминационната политика, провеждана от страна на държавата спрямо децата ни, както и недоволството си по отношение на разпределението на т.нар. детски надбавки. Не приемаме сегашната ситуация, при която децата са разделени на три групи на база праговете ДОХОД БРУТО. Вследствие на съществуването на тези прагове, една група деца не получават никакви детски добавки, друга група получават 35 лв., а третата група (т.нар. привилегировани деца) получават 80 лв. на месец(35 лв. по ЗСПД, 24,15 по член 9 от ПП на ЗСП, и 20 лева за всяко дете от Евро Рома, на етнически принцип).

Разтревожени сме също така от добилата популярност система, при която родители, които са се поставили в невъзможност да отглеждат сами децата си, са превърнали раждането в бизнес за получаване на помощи. От това, за съжаление, страдат децата на тези хора, тъй като те биват отглеждани в нечовешки, нездравословни и повече от вредни за тях условия.

На какъв принцип успявате да разграничите децата в момента? Как избирате кои да обичате и кои да мразите, кои да привилегировате и на кои да отнемете и най-малкото – „детските надбавки’? Според нас, детски надбавки трябва да получава всяко дете, независимо от дохода на родителите, и те трябва да бъдат усвоявани само и единствено в подкрепа на неговото израстване и развитие!
И тъй като искаме децата ни да се развиват като пълноценни граждани на България, ние предлагаме следните идеи за оптимизиране на образователната система:

1. Определяне на еднаква сума за всяко българско дете. Това да бъде извършено без дискриминационно разделяне на децата и поставянето им в различни групи на основание прагове и всякакви други ограничения.
2. Създаване на специални сметки, прикрепени към яслите, детските градини и училищата, въз основа на броя на записаните в тях деца. В тези сметки да бъдат внасяни сумите, определени от Вас, които да бъдат с еднакъв размер за всички деца в България (наречени “детски надбавки”). Предлагаме управлението на тези средства да бъде предоставено на родителско-учителски настоятелства, с превес на родителите.
3. Приемане на нормативен акт, регламентиращ дейността на родителско-учителските настоятелства.
4. Законово определяне на правомощия, в рамките на които родителско-учителските настоятелства да могат да работят спокойно, като същевременно се следи за извършването на нарушения и злоупотреби.
5. В рамките за действие на родителско-учителските настоятелства да не се наблюдава препокриване на техните задълженията и правомощията с тези на държавата и общините.
6. Взетите решения от родителско-учителското настоятелства, да бъдат одобрявани от РИО, с цел тяхното съгласуване с действащите закони и разпоредби.

Прост пример показва, че 35 лева (текущият размер на детските надбавки), стигат едва за 3 частни урока по чужд език. Ние смятаме, че такава промяна в системата ще спести много пари на родителите и ще увеличи ползите от всеки лев, използван по този начин, в сравнение с ползите, които родителите осигуряват за децата си според досегашния метод на социално подпомагане.
Предлагаме Ви нашите конкретни виждания за какви точно допълнителни придобивки и дейности биха могли да се използват тези средства:
1. Допълнителни уроци по чужди езици (английски, немски, френски, руски, испански, италиански и др.);
2. Допълнителни спортни занимания (футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, тенис, джудо, самбо, карате, балет, йога, аеробика, плуване, танци и др.);
3. Допълнителни кръжоци (авиомоделизъм, програмиране, мултимедия и др. );
4. Занимания с изкуства (рисуване, пеене, различни видове танци, рок и естрадни групи, изучаване на музикални инструмент, ръкоделие и др.);
5. Възможност за посещаване на лекари и стоматолози с цел осъществяване на редовни профилактични прегледи в училищата;
6. Осигуряване на училищен транспорт с висока степен на контрол и сигурност за учениците;
7. Други дейности и инициативи приети на събранията, от конкретните родителско-учителските настоятелства и непротиворечащи на действащите закони.

За децата, които не са достигнали възраст за посещаване на ясли, както и тези, които трайно не посещават детските заведения поради здравословни или други причини, така определената от вас сума за "детски надбавки" да бъде получавана от тях под формата на материална помощ - конкретна стока, от която те имат необходимост. Добре е родителите сами да могат да избират какво точно да получат (памперси, детски храни, детска козметика и т.н.) или като алтернатива, тази сума да им бъде предоставена под формата на ваучери за всички магазини, продаващи детски стоки. Само така може да се гарантира, че отделените като "детски надбавки" пари ще стигнат до децата за задоволяване на техните конкретни потребности.
Също така предлагаме децата, напуснали училище след задължителната за посещение 16-годишна възраст, да се възползват от полагащите им се средства, като същите да послужат за подпомагане на реализацията им на пазара на труда, (преквалификация, специализирано обучение).
Искрено се надяваме, че ще дадете шанс на децата на България. Подарете им усмивки и ги направете хора със самочувствие, високо образование и морални ценности - достойни граждани на Родината, на които да може да разчита цялата нация!

С уважение,
Гражданско общество 

Адреси на депутати и институции: http://aktivnigrajdani.bulboard.com/vt2.html

Изпрати на медиите тук: http://pressbulgaria.com/

Още адреси на медии: http://aktivnigrajdani.bulboard.com/vt3.html




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 8qica
Категория: Политика
Прочетен: 142580
Постинги: 64
Коментари: 55
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930