Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 16:49 - Да си майка на 9-11 години било "обичай"
Автор: 8qica Категория: Политика   
Прочетен: 2557 Коментари: 2 Гласове:
2



Съществува една силно уязвима група жени и момичета, която не получава никаква помощ от институциите. Това са социалнослаби жени и момичета, които са подложени на ранен сексуален живот и като резултат – ранна и здравословно опасна за тях бременност. Младите момичета, малолетни и непълнолетни, не са завършили своето физиологическо развитие и често една ненавременна бременост може да завърши фатално за невръсната родилка или, в по-благоприятен случай, да я увреди трайно физически и психически. Тъй като неграмотността и необразоваността сред тази група е изключително висока, дори родителите на момичето не са напълно запознати с рисковете, които една бременност може да донесе, тъй като традицията е по-силна и, спазвайки я, те допускат рисковите сексуални контакти. Традициите са основен елемент от самосъзнанието на всяка етническа или народностна група и опитите тези традиции да се променят, за да се впишат в закономерностите на съвременото общество, не винаги са допустими. Но никакви традиции не могат да бъдат по-силни когато 11-годишно момиче издъхне на родилната маса. Друг съществен проблем с малолетни родилки е фактът, че те не успяват да завършат образованието си в следствие от ранната бременност, което ги обрича на едно мизерно съществуване с бъдеще за нея и новороденото или изоставено в дом дете или живот по кофите за боклук. Развитието на проблема, който до този момент не е решен, води до два основни извода.
Първо – проблемът с ранния сексуален живот сред момичетата в тези групи не може да бъде коригиран, тъй като е силно традиционен и етносноопределящ
Второ – ранната бременност крие огромен здравословен риск за невръстната родилка и нейното бебе, от една страна, и от друга страна – бъдеще, без средства и възможности за нормално оцеляване и възпитание, тъй като майката прекъсва собственото си образование, което я обрича на безработност за цял живот

Другата силно уязвима група са жени, които поради здравословни или финансови причини не желаят да имат повече деца. За съжаление при тях проблемът също се дължи на неинформираност и незнание. Някои от тях имат генетични заболявания, други просто са поставени в силно подчинена позиция и превърнати в „машини за разплод”. Тези жени често страдат от множество геникологични и венерически заболявания, която една бременност може само да усложни до степен да се постави в риск оцеляването на плода и здравето на самата родилка.

Нерешен до този момент остава въпросът с медицинската помощ на двете силно уязвими групи. В повечето случаи те живеят в малки населени места, където медицинската помощ е силно ограничена, а във всички случаи – необразоваността, неграмотността и наложените етностни традиции ги карат, дори при възможност, да не се обръщат към квалифициран медицински специалист.

Ограмотяването и информираността на този етап е почти нулева. На въпреки това има достатъчно отговорни лекари-гинеколози, които по свое желание и за своя сметка се опитват да помогнат на тези жени и момичета – далеч от камерите на журналистите и псевдоблаготворителни каузи. Тези лекари отделят от времето си, за да ходят при тези жени /защото те няма да дойдат при тях/, да им обясняват основни правила за сексуално и родилно здраве, да им разясняват рисковете, на които са подложени, и дори да ги преглеждат на място. И всичко това без да им се заплаща, и всичко това, крадейки от свободното си време за почивка.
Единственото, за което искат съдействие тези самоотвержени лекари, е помощ за бензина, който сипват в личните си автомобили, когато обикалят, за да помагат на тези жени, изоставени от всички държавни институции и агенции. Единственото, което искат, е съдействие за стойността на бензина. Има агенции, които осигуряват безвъзмездно медикаменти, диагностични китове и контрацептиви за тези жени. Всъщност единственото, което недостига, са около 200 лева месечно, за гориво на личните автомобили на лекарите, които обикалят и извършват прегледите и предписването на медикаменти на тези жени.

Апелираме към всички, които могат да помогнат за набирането на тази скромна сума, която ще предотврати рисковото забременяване, раждането на генетично увредени деца и, не на последно място, изоставянето на тези деца в студените условия на домовете за сираци, поради невъзможност на малолетната майка да ги обгрижва и да им осигури елементарни условия за оцеляване.

Планирането на бременността е осъзнат избор, при който основен принцип е здравето на родилката и бебето, както и наличието на необходими условия за отглеждането му в нормални битови условия. Резултатите от липсата на това планиране ги виждаме всички – изоставяни деца на грижите на държавата, незавършили основно образование родилки, криминални аборти и изхвърляне на плода на сметището, голям брой деца с генетични и нелечими уврежданият.

До голяма степен можем да намалим този тревожен брой, като просто помогнем на лекарите, които безкористно помагат със знанието и личното си време. Сумата, която трябва да наберем за Българска Асоциация за Семейно Планиране(БАСП), е 200 лева за всяка община на месец за гориво за автомобилите им.

Бременност а е информиран и личен избор, за чието решение роля оказват множество фактори, но основният е елиминиране на всички рискове за здравето на родилката и нейното бебе. Тези рискове не могат да бъдат избегнати или намалени, ако не се постави началото на базова сексуална образованост и ясно осъзнаване на здравословните рискове, които водят до трайни и нелечими увреждания за родилката и нейното бебе.

С уважение: ..... 

Адреси на депутати и институции: http://aktivnigrajdani.bulboard.com/vt2.html
Изпрати на медиите тук: http://pressbulgaria.com/
Още адреси на медии: http://aktivnigrajdani.bulboard.com/vt3.html




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Alex
21.08.2011 22:12
Bravo na tezi lekari, NO spored men tova e samo polovin rabota !! Ne mislite li dragi, che s informacia i ogramotiavane samo na jenite ,tazi inache prekrasna iniciativa shte dade jelanite rezultati ??? Kakto i sam kazahte povecheto jeni sa v silno podchinena pozicia . Spored men informaciata i obuchenieto triabva da zapochne ot MYJETE - ot tiah zavisi dali shte osemeniat edna jena ili ne !!!
цитирай
2. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
18.02.2012 02:59
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get amazing web traffic using superb backlink service available. We can post your marketing post up to 100’000 forums around the web, get insane amount of backlinks and large targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 8qica
Категория: Политика
Прочетен: 142591
Постинги: 64
Коментари: 55
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930